Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Ο Εξύμνος


Αυτό είναι το νέο μου προσωπικό Blog στο οποίο θα αναφέρομαι σε περισσότερο πολιτιστικά θέματα και δικούς μου προβληματισμούς. Επίσης αυτό που διαβάζετε είναι το πρώτο ποστ του blog!

Κατ' αρχάς το όνομα Εξύμνος το έχω δανειστεί από το όνομα της ψηλότερης κορυφής του χωρίου μου το οποίο είναι ο Μεσότοπος της Λέσβου. Το βουνό στου οποίου την πλάγια είναι χτισμένο το χωρίο μου ονομάζεται "Πέζλας" (μεγάλο πεζούλι)
Το όνομα Εξύμνος δεν υπάρχουν επίσημες πήγες από που προέρχεται. Υπάρχουν όμως καταγεγραμμένες μαρτυρίες παλιών Μεσοτοπιτών οι οποίοι εκφράζουν κάποιες εκδοχές για τον τρόπο που η κορυφή πήρε το όνομά της. Διαβάζοντας το βιβλίο του Πάνου Κοντέλλη "Ο κόσμος ο μικρός" μπορούμε να μελετήσουμε κάποια σενάρια
Υπάρχουν λοιπόν μαρτυρίες κατά τις οποίες το όνομα Εξύμνος προέρχεται από την συνήθεια της μούσας και ποιήτριας Σαπφώς να ανεβαίνει στην υψηλότερη κορυφή της περιφέρειας του Μεσοτόπου και να εξυμνεί τους θεους.
Μια άλλη εκδοχή λέει οτι επειδή το βουνό στην περιοχή αυτή φαίνεται σαν φουσκωμένο κάποιος με την περίσσια φαντασία του το ονόμασε Εξύμνος από το "έξι μηνών έγκυος".
Μια ακόμα εκδοχή, και η πιθανότερη κατά τη γνώμη μου, είναι ότι η κορυφή πήρε το όνομά της από την παράφραση της λέξης "οξυμένος" καθώς κοιτώντας τον από μακρυά βλέπεις το βουνό να σχηματίζει μια μύτη και στην κορυφή να υπάρχει ένας μυτερός (οξυμένος) βράχος.

Το όνομα αυτό πάντως με εντυπωσίασε κυρίως ακουστικά άλλα και βλέποντας το και το "δανείστηκα" χωρίς κάποιον ιδιαίτερο συμβολικό λόγο.
 
Update 2022: Μετά από χρόνια συνειδητοποίησα οτι πιθανότατα για την επιλογή αυτού του nickname πρέπει να έπαιξε ρόλο ο πατέρας μου του οποίου του άρεσε επίσης ακουστικά και ήξερα αλλά είχα ξεχάσει οτι το είχε μοιραστεί μαζί μου! Το υποσυνείδητο βλέπεις!!


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη