Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Για να ξεκαθαρισουμε καποια πραγματα


Τις τελευταιες μερες παρατηρω μια αναστατωση σχετικα με το θεμα των blogs , τα δικαιωματα των blogers και αλλα σχετικα... Γνωμη μου ειναι οτι τα ΜΜΕ ανακαλυψαν ενα ακομα θεμα για να ξεφυγουν λιγο απο τους Μακηδες, τις 35χρονες, τη Siemens το ασφαλιστικο και το Μακεδονικο τα οποια ομολογουμενως δεν πουλανε οσο στην αρχη τους. Εχουμε να δουμε δελτιο ειδησεων με πανω απο 2 θεματα εδω και πολυ καιρο. Ισως ακομα να θελουν να "θαψουν" καποια θεμετα...
Το παρακατω μανιφεστο το διαβασα στο blog because of you και θεωρησα σημαντικο να το αναπαραγω κι εγω


Μανιφέστο των blogs

Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το αναπαράγουν (με ένα απλό copy paste) όσοι μπλογκερς συμφωνούν με τις θέσεις του.

1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.



πηγη: mikroanalogo.blogspot.com

20 σχόλια:

  1. Ακουστε ΚΥΡΙΕ Eximne!

    Δε θα εισβαλετε εσεις στο "σπιτι" μου και να μου προκαλειτε εκφοβισμο και αγχος με τις αναρτησεις μου υψωνοντας τον τονο της φωνης σας!!

    Με αγχωνεις ετσι και δεν μπορω να λειτουργησω!!!

    Φυσικα και καω πλακα, ελπιζω να το καταλαβες και να μη συνεχισεις τις φωνες :(

    Πως ηταν η μερα σου??

    Καλησπερεςςςςςς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ????
    ΜΕ ΑΠΕΙΛΕΙΣ????
    ΕΣΥ ΕΜΕΝΑ???
    ... χαζοχαρουμενες καταστασεις...

    Η μερα μου ηταν indoors με μπολικη μουσικουλα και διαβασμα. Δεν τελειωσε ομως!

    καλησπερα κι απο μενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ μου άρεσε αυτό που
    διάβασα...!!!
    Συμφωνώ απολύτως!!!

    Καλό σου απόγευμα**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό σου βράδυ μικρό μου!

    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμμμμ εγώ τώρα δεν συμφωνώ με όλα αυτά, αλλά δεν ξέρω αν είναι καλύτερα να κάνω ειδικό ποστ αντί να απαντήσω εδώ.

    Θα το σκεφτώ... και μέχρι τότε αφήνω μια καλησπέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καληνυχτα σας!

    Σοφια αληθεια? Ειμαι περιεργος να δω που διαφωνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτι να ασχοληθούν έψαχναν και βγήκε όλο αυτό το θέμα.

    Θα υποστηρίζω το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου! Αλλά πάνω στο θέμα με τα blog δεν θέλω να ασχοληθώ. Έτσι νομίζω πως τους δίνω αξία... Μπορεί από κάποιους να θεωρείται αδιαφορία, αλλά αυτή είμαι εγώ...

    Καληνύχτα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με τις περισσότερες θέσεις...Οπότε θα το αντιγράψω! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειμαι στην αιθουσα ιντερνετ της σχολης μου και διαβαζω με ενα παλικαρι για το μαθημα που θα δωσω στις 14:30
    Εδωσα ηδη ενα και νομιζω το περασα.
    Τα λεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως τα πήγες λοιπόν και με το δεύτερο μάθημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. XO XO XO XO
    K εγώ έτσι θα είμαι αύριο το πρωί.. θα σου λέω καλημέρα από το εργαστήριο της σχολής κ σε λίγες ώρες θα γράφω ΜΑΚΡΟ!!!! αααααααα

    Βαθειές ανάσες.. δεν αγχώνομαι..
    είμαι ήρεμη!!!
    χιχιχιχι


    Καλό σου βράδυ!
    Τα φιλία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλα τα πηγα. Νομιζω το περασα. Το σημερινο το περασα σιγουρα. Ρεφαρα τις τελευταιες μερες... φιου!

    Καλο βραδυ, καλη επιτυχεια και θετικη σκεψη.

    ... και για να σου τη σπασω λιγο...
    αυριο πρωι θα πινω ουζακια στο Καβουρι!!! χοχοχο καληνυχτα και πολλα φιλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τα blog δεν είναι κάτι πολύ αφηρημένο για να έχει Μανιφέστο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μήνα
    Κανένας δεν πρεπει να μας λεει τι θα γράφουμε στα ιστολογια μας.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φ.Τ.Ο. Παιρνεις τις λεξεις τοις μετρηστοις!! Δεν ειναι δικη μου επιλογη αυτη η λεξη. Ειναι copy paste .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λοιπόν, διαφωνώ στα εξής σημεία:

    3. Η κοινωνία γενικότερα δεν έχει ιδέα, ούτε τη νοιάζει, τι είναι το μπλογκ και για ποιο λόγο γράφεται. Μη νομίζουμε ότι είμαστε και σωτήρες της κοινωνίας τώρα, επειδή γράφουμε πέντε αράδες μπροστά σε ένα κομπιούτερ και τις διαβάζουν άλλοι πέντε, δέκα, δεκαπέντε που κι αυτοί κάθονται μπροστά σε ένα κομπιούτερ.

    4. Βεβαίως και υπάρχουν ενημερωτικά μπλογκ, με την έννοια ότι ενημερώνουν για την επικαιρότητα (και δεν σχολιάζουν απλά αυτά που ενημερώνουν οι άλλοι).

    5. Τα μπλογκ τα γράφει όποιος θέλει - πολίτες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κ.λπ. Άλλοι γράφουν με την επίσημη επαγγελματική τους ταυτότητα (και δεν εννοώ μόνο τους δημοσιογράφους) και άλλοι γράφουν στο στυλ "αγαπητό ημερολόγιο". Δεν γράφουν όλοι μπλογκ με μοναδικό σκοπό την ελεύθερη επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, αλλά και για να προωθήσουν ιδέες, να ενημερώσουν για νέα προϊόντα, να επιμορφώσουν κ.λπ. Συνήθως ο σκοπός ενός μπλογκ είναι προφανής, αλλά όχι πάντα, γιατί (λόγω της ανωνυμίας και όχι μόνο) είναι πολύ εύκολο να περάσεις συγκεκριμένα μυνήματα μέσα από ένα μπλογκ χωρίς να καρφωθείς.

    8. Ιερό είναι μόνο ό,τι άπταιται του Θεού (και ακόμα και τότε υπάρχουν αμφιβολίες). Αν αρχίσω να διαλαλώ ότι είσαι μαλ*κας ενώ δεν είσαι, το δικαίωμά μου να σε κάνω ρόμπα είναι ιερό; Και δεν μιλάμε καν για κάτι το οποίο προστατεύεται με το νόμο, γιατί ανώνυμος εσύ, ανώνυμη εγώ, άντε να μας ακουμπήσει το χέρι του νόμου. Να σημειώσω εδώ ότι δεν πιστεύω πως πρέπει να βγει νόμος για να μην βρίζουμε στα μπλογκ, απλά επισημαίνω ότι λέγοντας πως το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση είναι "ιερό" ίσως ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου. Όπως είπε και ο Δημήτρης (με του οποίου την τοποθέτηση συμφωνώ πάρα πολύ): άλλο το δικαίωμα στην ανωνυμία και άλλο το δικαίωμα στην ελεύθερη λασπολογία.

    Στα υπόλοιπα σημεία συμφωνώ ή τουλάχιστον δεν διαφωνώ τόσο έντονα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τελικά μάλλον έπρεπε να κάνω ειδικό ποστ ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 3. Οχι δεν μιλαμε για εμας!! Εμεις δεν εχουμε σκοπο να ενημερωσουμε. Μονο να μοιραστουμε. Ετσι το βλεπω εγω. Φυσικα και δεν προσφερω κατι κανωντας μια αναρτηση!!!

    4. Εδω δεν βλεπω διαφωνια... μια χαρα.

    5. Πολυ σωστα. Και γι αυτο πρεπει να στεκεσαι κριτικα απεναντι σε ενα blog που δεν ειναι του στυλ "ημερολογιο". Αυτο φυσικα πρεπει να γινεται με ολα τα μεσα ενημερωσης...

    8. Εδω εχεις απολυτο δικιο. Απλα αυτος που το εγραψε δεν καταφερε να το διατυπωσει σωστα. Το εγραψε λιγο οπαδικα. Ουτε εμενα μου αρεσει αυτη η διατυπωση αν και τυπικα αυτο που θελει να πει ειναι σωστο. Τυπικα! Πρακτικα σιγουρα δεν υπαρχει τιμωρια στηνν λασπολογια.
    Λασπολογια φυσικα υπαρχει σε μεγαλυτερο βαθμο στα ΜΜΕ αλλα εκει δεν βλεπω αντιδρασεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κοίτα, έτσι που το βλέπω εγώ, η διαφορά του μπλογκ από τα ΜΜΕ σε επίπεδο ενημέρωσης, λασπολογίας και γενικώς, είναι η ανωνυμία. Δηλαδή εμένα δεν με ενδιαφέρει τι μπαρούφες μπορεί να λέει ο τάδε δημοσιογράφος της τάδε εφημερίδας, γιατί γνωρίζω το ποιόν του και συνεπώς μπορώ να πάρω τα μέτρα μου (π.χ. να τον αγνοήσω). Ενώ στα μπλογκ, επειδή υπάρχει όχι μόνο ανωνυμία αλλά και "πολυνυμία" δηλαδή μπορεί ο καθένας να έχει διαφορετικά προφίλ, είναι πολύ δύσκολο να προστατευτείς. Και καλά όταν η προστασία έγκειται στο να σβήσεις κάποια πράγματα από το ιστολόγιό σου ή στο να αγνοήσεις κάποια άλλα, αλλά αν φτάσουμε σε επίπεδο κακουργήματος (π.χ. κάποιος να σε απειλεί ή να σε εκβιάζει) τότε πρέπει να υπάρχει τρόπο να παρέμβει ο νόμος. Και ειδικά όταν τα άτομα που βάλλονται είναι δημόσια πρόσωπα, γιατί φυσικά ποιος θα ασχοληθεί σε μένα ή με σένα, ενώ ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Τσίπρας και ο κάθε επώνυμος πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας, ηθοποιός, τραγουδιστής, δημόσιος υπάλληλος και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα εκτεθημένος στο όνομα της ελευθερίας του λόγου.

    Στην τελική η διαφωνία μου είναι μία και βασική: δεν αποδέχομαι τον όρο "μπλόγκερ" και συνεπώς δεν αποδέχομαι μανιφέστα, διακυρήξεις, γνώμες και απόψεις για τους μπλόγκερς. Το μπλόγκιν είναι μια μορφή επικοινωνίας, όπως είναι τα φόρουμ, τα τηλέφωνα, τα γράμματα, οι ντουντούκες, τα ΜΜΕ και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Το ότι στην Ελλάδα οι περισσότεροι μπλόγκερς είναι νέοι, "αριστερίζοντες" (χρησιμοποιώ τον όρο πολύ χαλαρά) και επαναστάτες, δεν σημαίνει ότι όλοι είμαστε ίδιοι ή ότι έχουμε διαφορετικά δικαιώματα από τον μέσο πολίτη ή ότι η γνώμη μας έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Προσωπικά, τα περισσότερα μπλογκ που ξέρω παράγουν υλικό ανάλογο μιας παρεΐστικης συζήτησης, απλά αντί να σε ακούνε οι 5 φίλοι σου, σε διαβάζουν 15 άγνωστοι. Η "δύναμη" των μπλογκ είναι αυτή ακριβώς η δυνατότητα που έχουν να μεγενθύνουν παρεΐστικες συζητήσεις ώστε μια γνώμη που θα χανόταν ανάμεσα στον ήχο των φλιτζανιών μιας καφετέριας της Νέας Σμύρνης να μπορεί ενδεχομένως να φτάσει στα σαλόνια της Εκάλης. Από εκεί και πέρα, οι γνώμες είναι όπως οι κ*λοι (όλοι έχουν από μία) και ως γνώμες δεν αξίζουν πολλά πράγματα, εκτός αν γίνουν πράξεις (και ως πράξεις δεν μετρώ τις πορείες). Αν τα ΜΜΕ έκαναν σωστά τη δουλειά τους, δηλ. είχαν διάθεση να ψάξουν και να αναλύσουν θέματα, δεν θα είχε ακούσει κανείς για τους μπλόγκερ. Ας όψεται που κάποιοι δίνουν έτοιμο υλικό προς κατανάλωση και εντυπωσιασμό. Ε και οι δημοσιογράφοι δεν είναι χαζοί - απ' το να περνάνε ώρες ερευνώντας το Α ή το Β, πάνε σε 5-10 μπλογκ, αναμασάνε αυτά που διαβάζουν, βάζουν κι έναν μεγάλο τίτλο και τσουπ! έτοιμο το ρεπορτάζ.

    Και μετά νομίζουμε ότι τα ΜΜΕ απειλούνται από τα μπλογκς... εμένα μου λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελικά όντως έπρεπε να είχα κάνει ειδικό ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή