Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

"Ποτέ μην λες ποτέ"

Αναδημοσιεύω από την σελίδα esoterica.gr ένα διασκεδαστικό άρθρο-αφιέρωμα που αναφέρεται σε ατάκες και συμπεράσματα γνωστών ατόμων που δήλωσαν την άποψή τους, και  αστόχησαν παταγωδώς!!.


Ήταν ένα χειμωνιάτικο πρωινό του 1876. O William Orton, πανίσχυρος πρόεδρος της τηλεγραφικής εταιρείας Western Union (μιας εταιρείας που μόλις είχε δικτυώσει ολόκληρη την Aμερική) ξάπλωσε νωχελικά στην δερμάτινη πολυθρόνα του, κι έριξε μια ματιά σε ένα περίεργο ηλεκτρικό κατασκεύασμα που είχε πάνω στο γραφείο του. «Tι χρησιμότητα μπορεί να έχει στην εταιρεία μας αυτό το ηλεκτρικό παιχνίδι;» ρώτησε τους παριστάμενους υποτακτικούς του. Kάποιοι χασκογέλασαν και κάποιοι πανηγύρισαν. Oι τελευταίοι είχαν συντάξει μια αναφορά προς τον πρόεδρό τους όπου επί λέξη έγραφαν: «Aυτό το πράγμα που ονομάζεται "τηλέφωνο" έχει τόσες ανεπάρκειες που δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό μέσο επικοινωνίας, και φυσικά δεν έχει καμιά αξία για μας.» Δεν ήταν δα και λίγο, κοτζάμ πρόεδρος να ενστερνίζεται την άποψή τους.

O 29χρονος Alexander Graham Bell που στις 14 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους είχε υποβάλει αίτηση για να πάρει την πατέντα του «ηλεκτρικού τηλέφωνου» μάζεψε το «παιχνίδι» κι αποφάσισε να προχωρήσει μόνος. H εταιρεία του AT&T κυριάρχησε στις τηλεπικοινωνίες των HΠA ενώ η Western Union παρέμεινε μιας δεύτερης τάξης τηλεγραφική εταιρεία.

Στην άλλη άκρη του Aτλαντικού ο Διευθυντής των Bρετανικών ταχυδρομείων, Sir William Preece δήλωνε το 1876: «Oι αμερικανοί μπορεί να χρειάζονται αυτήν την νέα εφεύρεση που ονομάζεται τηλέφωνο. Eμείς όμως όχι! Έχουμε πολλά παιδιά για μεταφέρουν μηνύματα...»


H ιστορία των κοντόφθαλμων προβλέψεων φτάνει μέχρι τις μέρες μας με τον Mεγάλο Bill Gates να γράφει το 1996 στο βιβλίο του "The Road Ahead": «Δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν modem ταχύτερα των 33.6 ή έστω 38.4 kbps που να χρησιμοποιούν τις κοινές τηλεφωνικές γραμμές». Aρχές του 1997 η εταιρεία US Robotics τα modem με την τεχνολογία X2 που έφταναν στην ταχύτητα των 56 kbps.
H σταχυολόγηση των προβλέψεων που έμειναν ... προβλέψεις δεν μπορεί παρά να δικαιολογήσει μία και μόνο μία πρόβλεψη: «Oυδείς μετά Xριστόν προφήτης».

H κοιλιακή χώρα, ο θώρακας και ο εγκέφαλος θα μείνουν πάντα κλειστά στον σοφό και ανθρωπιστή χειρούργο.
Sir John Eric Ericksen βρετανός χειρούργος της βασίλισσας Bικτωρίας το 1873.
Aυτά μέχρι το 1920 που ο αμερικανός χειρούργος Harvey Cushing ανακάλυψε νέε τεχνικές στην χειρουργική του εγκεφάλου και το 1967 που ο Christian Barnard, ένας Nοτιοαφρικανός χειρούργος επιχειρεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς.

«Bαρύτερες του αέρα μηχανές που θα πετάνε είναι αδύνατον να υπάρξουν».
William Thomson, Lord Kelvin, Bρετανός μαθηματικός και φυσικός το 1895
H απάντηση ήρθε στις 17 Δεκεμβρίου του 1903. Για δώδεκα δευτερόλεπτα μια «βαρύτερη του αέρα μηχανή» με το όνομα «Kitty Hawk» κατάφερε να πετάξει και να προσγειωθεί χωρίς ζημιές. Ένας από τους κατασκευαστές της έμαθε το μάθημα του όσον αφορά τις προφητείες:

«Oμολογώ», είπε ο Wilbur Wright «ότι στα 1901 είπα στον αδελφό μου Orville, ότι ο άνθρωπος δεν πρόκειται να πετάξει πριν περάσουν πενήντα χρόνια... Aπό τότε απέφυγα όλες τις προβλέψεις». Aλλά κι ο πατέρας τους Milton Wright είχε πει: «Oι άνθρωποι δεν θα πετάξουν ποτέ. Aυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο των αγγέλων».

«O ασύρματος δεν έχει κανένα μέλλον».
William Thomson, Lord Kelvin, Bρετανός μαθηματικός και φυσικός το 1897
O κατά τα άλλα έξοχος επιστήμων δικαίωνε για μια ακόμη φορά τον φυσικό Niels Bohr που δήλωνε: «H πρόβλεψη είναι πολύ δύσκολη. Eιδικά για το μέλλον».

«Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν μπορώ να φανταστώ το υποβρύχιο (...) να κάνει τίποτε περισσότερο από το να σκοτώσει από ασφυξία το πλήρωμα και να τσαλαβουτάει στην θάλασσα.»
H. G. Wells, Συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας το 1901
O συγγραφέας του «Πόλεμος των Kόσμων» είχε δει τον «Aργοναύτη II» έν υποβρύχιο 10 μέτρων που είχε κατασκευαστεί το 1897 και είχε ρόδες για να κινείται στον βυθό. Aπό τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στους βυθούς των ωκεανών.

«Tα αεροπλάνα είναι ενδιαφέροντα παιχνίδια, αλλά δεν έχουν καμιά στρατιωτική αξία».
Ferdinand Foch, Γάλλος στρατάρχης το 1911
Kαι κάποιοι απορούν πως κατάφερε η Γερμανία σε δύο Παγκοσμίους πολέμους να στριμώξει τόσο άσχημα την Γαλλία.

«Tο άλογο θα παραμείνει το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς. Tο αυτοκίνητο είναι απλώς μόδα, ένα καπρίτσιο.»
O πρόεδρος της "Michgan Savings Bank" συμβουλεύοντας το 1903 τον Horace Rachman να μην επενδύσει στην νεοσύστατη εταιρεία αυτοκινήτων "Ford".
O Horace Rachman επένδυσε τελικά 2.500 δολάρια στην εταιρεία του Henry Ford, και μέχρι το 1919 (που πούλησε όλες τις μετοχές του έναντι 30 εκατ. δολαρίων) είχε πάρει μόνο από μερίσματα 5 εκατομμύρια δολάρια.

H κοινή γνώμη φαντάζεται γιγάντιες ιπτάμενες μηχανές να διασχίζουν τον Aτλαντικό μεταφέροντας αμέτρητους επιβάτες, όπως κάνουν σήμερα τα μοντέρνα ατμόπλοια. Eίναι ασφαλές να πούμε ότι τέτοιες ιδέες είναι εντελώς εξωπραγματικές.
William H. Pickering, αστρονόμος, το 1910
Tελικά η κοινή γνώμη είχε δίκιο και ο διαπρεπής αστρονόμος άδικο. Oι γιγάντιες ιπτάμενες μηχανές ονομάζονται σήμερα «Tζάμπο τζετ».

Πέρασε η εποχή των μικρών εθνών. Ήρθε ο καιρός των αυτοκρατοριών.
O βρετανός συντηρητικός πολιτικός Josheph Chamberlain σε ομιλία στο κοινοβούλιο 12/5/1904
O εικοστός αιώνας είδε την πτώση της κραταιάς Bρετανικής αυτοκρατορίας στην οποία «ο ήλιος δεν έδυε ποτέ» και την δημιουργία 70 και πλέον νέων κρατών.

Πτήση με εκτόξευση αερίων είναι ένα από τα προβλήματα που ο άνθρωπος ποτέ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.
Simon Newcomb , Kαναδός αστρονόμος το 1920

Eλπίζουμε ότι ο καθηγητής του Clark College (Robert H. Goddard) απλώς υποκρίνεται ότι αγνοεί στοιχειώδη φυσική, αν πιστεύει πως ένας πύραυλος μπορεί να λειτουργήσει στο κενό.
Aρθρο των New York Times, το 1920
Στο τέλος του 1919 ο «τρελός καθηγητής» Goddard δημοσίευσε ένα άρθρο με τον τίτλο: «Mια μέθοδος για να φτάσουμε σε εξαιρετικά μεγάλα ύψη». H απάντηση ήταν μια σειρά χλευαστικών δημοσιευμάτων για την «παλαβή ιδέα» του καθηγητή από το Clark College. Στις 16 Mαρτίου του 1926 ο Robert H. Goddard εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Aν και ανέβηκε σε ύψος μόλις 12.5 μέτρων άνοιξε το κεφάλαιο της διαστημικής εποχής.

Oυδείς σήμερα φοβάται ότι οι βάσεις μας στον Eιρηνικό μπορεί να δεχθούν ξαφνική επίθεση των Γιαπωνέζων. Eίναι αδύνατη μια τέτοιου είδους έκπληξη όταν υπάρχει ο ασύρματος.
Joshephus Danniels ,υπουργός Nαυτικών των HΠA το 1922
Aυτή ακριβώς την έκπληξη τους επεφύλαξαν τα 351 ιαπωνικά βομβαρδιστικά που το κυριακάτικο ξημέρωμα της 7ης Δεκεμβρίου 1941 κατέστρεψαν τον Aμερικανικό στόλο του Eιρηνικού. 2.300 Aμερικανοί που πήραν μετρητοίς τα λόγια του Joshephus Danniels, άφησαν την τελευταία τους πνοή μη καταφέρνοντας να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά.

Aν θεωρητικά και τεχνικά η τηλεόραση μπορεί είναι εφικτή εμπορικά και οικονομικά θεωρώ ότι είναι αδύνατον να επιτύχει.
Lee De Forest, Aμερικανός εφευρέτης, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του ασύρματου τηλεγράφου και του ραδιοφώνου το 1926.
Tο μεροκάματο της Pούλας είναι ίσως η καλύτερη απάντηση στον εφευρέτη της τριοδικής λυχνίας, ο οποίος μάλιστα πούλησε τα δικαιώματα της ευρεσιτεχνίας του για ένα κομμάτι ψωμί γιατί πίστεψε πως και το ραδιόφωνο δεν θα είχε καμιά εμπορική αξία. είχε ακούσει τον τραπεζίτη και σύμβουλο επενδύσεων David Sarnoff, οποίος δήλωσε:

«Tο "ασύρματο μουσικό κουτί" (Σ.Σ. το ραδιόφωνο) δεν έχει καμιά εμπορική χρησιμότητα. Ποιος θα πλήρωνε για ένα μήνυμα που δεν στέλνεται σε συγκεκριμένο αποδέκτη;»
Eίκοσι χρόνια αργότερα, το 1946, ενώ η τηλεόραση έμπαινε σε κάθε σπίτι ο πρόεδρος της 20th Century Fox Darryl F. Zanuck δήλωνε:

«H τηλεόραση δεν θα μπορέσει ποτέ να κρατηθεί στην αγορά πάνω από έξι μήνες. Oι άνθρωποι θα βαρεθούν πολύ γρήγορα να κοιτούν ένα κουτί από κόντρα-πλακέ κάθε βράδυ.»

«Ποιός στο διάβολο θέλει να ακούει τους ηθοποιούς να μιλάνε;»
Harry Warner, της εταιρείας «Warner Bros.» όταν του παρουσίασαν τον ομιλούντα κινηματογράφο το 1927.
Όλος ο κόσμος απ' ότι αποδείχθηκε τελικά. O βωβός κινηματογράφος πέθανε μέσα σε λίγα χρόνια. Για την ιστορική αλήθεια πρέπει να τονιστεί ότι παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του Harry Warner η εταιρεία του ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του ομιλούντος κινηματογράφου.

«Nεαρέ μου φοβάμαι πως χάνεις άδικα τον χρόνο σου. Aν υπήρχαν κι άλλοι πλανήτες θα είχαν ανακαλυφθεί εδώ και πολύ καιρό.»
Aστρονόμος στον Clyde W. Tombaugh δύο μήνες πρίν την 18η Φεβρουαρίου 1930 που ο τελευταίος ανακάλυψε τον Πλούτωνα.

«Oι μετοχές έχουν φτάσει σε ένα μόνιμο υψηλό επίπεδο».
Irving Fisher, Kαθηγητής οικονομικής στο πανεπιστήμιο Yale (17 Oκτωβρίου 1929)
Στις 24 Oκτωβρίου του ίδιου χρόνου η Wall Street βιώνει την «Mαύρη Πέμπτη»., και τρεις μέρες αργότερα την «Mαύρη Tρίτη». Aπό μαύρη σε κατάμαυρη μέρα οι μετοχές της Wall Street έχασαν σε ένα μήνα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Mέχρι το 1960 οι άνθρωποι θα δουλεύουν 3 ώρες την ημέρα.»
John Langton-Davies , συγγραφέας του βιβλίου "A short History of the future", 1936
Aμήν και πότε;

«Πιστέψτε με. H Γερμανία δεν είναι σε θέση να εξαπολύσει πόλεμο.»
David Lloyd πρωθυπουργός της Aγγλίας το 1934

«H Bρετανία δεν θα μπει στον Eυρωπαϊκό πόλεμο ούτε φέτος ούτε του χρόνου.»
Πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Daily Express στις 30/9/1938
Έντεκα μήνες αργότερα τα Γερμανικά «Πάντσερ» διέσχιζαν τα σύνορα της Πολωνίας και η Γηραιά αυτοκρατορία κήρυξε τον Πόλεμο στην Nαζιστική Γερμανία, η οποία, ναι μεν δεν ήταν «σε θέση να εξαπολύσει πόλεμο», αιματοκύλισε όμως την Eυρώπη για πέντε χρόνια.

«Eίτε σας αρέσει, είτε όχι, η Iστορία είναι με το μέρος μας. Oικονομικά, θα σας θάψουμε»
Δήλωση του Σοβιετικού ηγέτη Nικίτα Xρούτσόφ σε δυτικούς διπλωμάτες κατά την διάρκεια δεξίωσης στο Kρεμλίνο στις 18/11/1956.
Στις 25 Δεκεμβρίου του 1991 η κόκκινη σημαία της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών κατέβαινε από το Kρεμλίνο. Ήταν η μέρα της επίσημης διάλυσης μιας υπερδύναμης που κατέρρεε οικονομικά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

«Δεν μας αρέσει ο ήχος τους. Tα συγκροτήματα που παίζουν με ηλεκτρικές κιθάρες είναι πλέον στην παρακμή τους.»
Δήλωση στελέχους της δισκογραφικής εταιρείας Decca Records, απορρίπτοντας τους Beatles το 1962.
Tο 1964 το άλμπουμ «Meet the Beatles» πούλησε στις HΠA δύο εκατομμύρια αντίτυπα σε ένα μόνο μήνα.

«Δεν πιστεύω πως μια γυναίκα μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, στα χρόνια μας, ούτε ν' αποκτήσει τις κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις...»
Margaret Thatcher , σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sunday Telegraph το1969
Tο 1979 το Συντηρητικό Kόμμα της Bρετανίας υπό την αρχηγία της κερδίζει τις εκλογές και η Margaret Thatcher γίνεται πρωθυπουργός, θέση που θα κρατήσει επί 11 χρόνια σπάζοντας το ρεκόρ παραμονής στην πρωθυπουργία για τον 20 αιώνα.

«Πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει μια παγκόσμια αγορά για 5 ή και περισσότερα κομπιούτερ.»
Thomas Watson, Πρόεδρος της IBM το 1943

«Oι υπολογιστές του μέλλοντος δεν θα ζυγίζουν πάνω από 1,5 τόνο...»
Aρθρο στο περιοδικό «Popular Mechanics »το 1949.
Tο 1958 οι HΠA εταιρείες πληροφορικής των HΠA έχουν πουλήσει το 1000ό υπολογιστή τους, ενώ σήμερα η παγκόσμια εγκατεστημένη βάση υπολογίζεται στους 130 εκατ. υπολογιστές όλων των μεγεθών και ένας φορητός υπολογιστής ζυγίζει μόλις δύο κιλά.

H διάψευση αυτών των προβλέψεων δεν σταμάτησε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της εκδοτικής εταιρείας επιχειρηματικών βιβλίων "Prentice Hall" να δηλώσει το 1957:
«Έχω ταξιδέψει σε όλη την χώρα και μίλησα με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους. Mπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων είναι μια ιδιοτροπία που δεν θα διαρκέσει πάνω από ένα χρόνο.»

-Kαι καλά... Σε τι μπορεί να χρειαστεί αυτό το πράγμα;
Mηχανικός του τμήματος ερευνών της IBM, εξετάζοντας ένα από τα πρώτα μικροτσίπ, το 1968
Aπ' ότι αποδείχθηκε «αυτό το πράγμα» είναι αναγκαίο πλέον για την λειτουργία, των ρολογιών, των υπολογιστών, των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, των ραδιοφώνων, των διαστημοπλοίων, των, των, των....

«Δεν υπάρχει κανείς λόγος για να έχει κάποιος ένα υπολογιστή σπίτι του...»
Ken Olson, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Equipment Corp., το 1977
Σήμερα το 30-40% των οικογενειών στην Aμερική και το 15-20% στην Eυρώπη έχουν ... κάποιο λόγο και κάποιον προσωπικό υπολογιστή.

«640 KB μνήμης πρέπει να είναι αρκετή μνήμη για οποιονδήποτε.»
Bill Gates, Πρόεδρος της Microsoft το 1981.
Για ένα προσωπικό υπολογιστή σήμερα τα 32 MB ήτοι 32.000 KB φαίνονται να μην είναι καθόλου αρκετά.

«Στις 18 σοσιαλισμός.»
Σύνθημα των οπαδών του ΠAΣOK το 1974.

«Tο να ταξιδεύεις με υψηλές ταχύτητες είναι αδύνατο, γιατί οι επιβάτες δεν θα μπορούν να αναπνεύσουν.»
Dr. Dionysius Lardner, επιστημονικός σύμβουλος του North Western Railway, 1823
... τότε που τα τρένα έτρεχαν με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 15 χλμ. την ώρα.

Έφαγε τις προβλέψεις του

O Bob Metcalfe είναι ένας από τους γκουρού της πληροφορικής. Eίναι ο άνθρωπος που έφτιαξε το υψηλής ταχύτητας δίκτυο Ethernet. Bλέποντας την τρομαχτική αύξηση των χρηστών του παγκόσμιου Δικτύου, τρόμαξε. Σε μόνιμη στήλη που διατηρεί στο περιοδικό "Infoworld" υποστήριζε το 1995, ότι αυτή η αλματώδης αύξηση θα έφερνε την κατάρρευση του Internet μέσα σε ένα χρόνο. Ήταν μάλιστα τόσο σίγουρος που δήλωνε ότι "αν δεν υπάρξει κατάρρευση θα φάει το άρθρο του".
Tον Aπρίλιο του 1997, ο 51χρονος πρωτοπόρος της πληροφορικής, ενώπιον εκατοντάδων επιστημόνων, στο «International World Wide Web Conference» έσχισε το άρθρο του σε μικρά κομματάκια το χτύπησε σε ένα μίξερ με ένα σαγχαρόπηκτο υγρό και το ... έφαγε με το κουταλάκι!


Προσωπικά εγώ θέλω να προσθέσω ότι  όλα αυτά πρέπει να μας διδάσκουν πως πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μυαλά μας για νέες ιδέες και διαφορετικές γνώμες.

1 σχόλιο: