Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Πως φτιάχνεται ο ΝΕΣ

Επειδή έχω παρατηρήσει αρκετή επισκεψιμότητα στο ποστ μου "Πως φτιάχνεται ο φραπές" που σημαίνει ότι αρκετός κόσμος το ψάχνει μέσω ίντερνετ και είναι θέμα που προβληματίζει είπα να γράψω κι ένα ακόμα παρόμοιο πόστ πάντα στο κλίμα της εποχής. NES!! Γιατί όταν χειμωνιάσει ο φραπές εκτός του ότι δεν παλεύεται, δεν έχει και την ίδια αξία!! Οπότε για να αποδώσουμε την τιμή που του αξίζει πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τον πρωτοαπολαύσουμε μια ηλιόλουστη μέρα της άνοιξης!! Μέχρι τότε και όλο το χειμώνα πίνουμε ΝΕΣ! Ο νες έχει και αυτός κάποια μυστικά αν και δεν μπορείς να τον κάνεις τόσο χάλια όσο τον φραπέ λόγο του ότι έιναι ομογενές μείγμα και ζεστό!



Η μόνη μου απορία στον νες ήταν πάντα πως διάολο καταφέρνουν με το κουταλάκι και χτυπάνε τον καφέ και φτιάχνουν παχύ αφρό πάνω πάνω????? Είχα φάει τα χέρια μου αλλά μάταια!! Δεν θέλει κόπο όμως... θέλει τρόπο!!!

  1. Ζεσταίνουμε νερό σε ένα μπρίκι/βραστήρα/κατσαρόλα/θερμοσύφωνο/καλοριφέρ/ατμολέβητα.
  2. Παράλληλα παίρνουμε μια στεγνή κούπα και βάζουμε μέσα την ποσότητα καφέ και ζάχαρης που επιθυμούμε. Την θέλουμε στεγνή για να μην κολλήσει καφές στα τοιχώματα και μετά τον κυνηγάμε με το κουτάλι για να τον λιώσουμε! (Τοσο καφές όσο ζάχαρη είναι ο μέτριος, από εκεί και πέρα κατα τα γούστα σας.)
  3. Προσθέτουμε λίγο, ΛΙΓΟ. Λ Ι Γ Ο!! ζεστό νερό!! Ξαναλέω λίγο γιατί αυτό είναι το όλο θέμα!!! Θέλουμε τόσο νερό ώστε το μείγμα μας ίσα που να βραχεί και να μήν γίνει υγρό. Θέλουμε τοσο λίγο νερό ώστε ο καφές και η ζάχαρη να βραχούν και να γίνουν κρέμα! Αλοιφή! Στόκος! Χαρμάνι! και ανακατεύετε με το κουτάλι. Θα δείτε οτι το χρώμα του μίγματος θα αλλάζει όσο ανακατεύετε και από καφέ σκούρο θα αρχίσει να ξανθαίνει. Χτυπάτε με το κουτάλι όσο θέλετε μέχρι να είστε ικανοποιημένοι από την υφή του μίγματος. Όσο περισσότερο τόσο καλύτερα!
  4. Το επόμενο βήμα είναι το νερό. Προσθέτετε το ζεστό νερό το οποίο ανάλογα τα γούστα και την ιεροτελεστία του καθενός μπορεί να είναι από χλιαρό (το πίνω και φεύγω) έως και βραστό (παίρνω αγκαλιά την κούπα για να ζεστάνω πρώτα τα χέρια μου). Προσωπικά το θέλω κάπου ανάμεσα. Ρίχνουμε το νερό με σχετική φόρα ώστε να ξεκολλήσει από τον πάτο ο καφές αν γίνεται και χωρίς ανακάτεμα. Όσο το ανακατέψουμε με το κουτάλι τόσο χαλάμε τον αφρό που φτιάξαμε.
  5. Τελευταία λεπτομέρεια το γάλα! Προσθέτουμε όσο γάλα θέλουμε, συνήθως εβαπορέ αλλά whatever... Εγώ δεν βάζω καθόλου.
Tips:
  • Προτιμάμε κούπες με όσο γίνεται μικρότερη επιφάνεια ώστε να μην κρυώσει τόσο γρήγορα ο καφές μας
  • Προσέχουμε μην κάψουμε την γλώσσα μας όταν πάμε να πρωτοδοκιμάσουμε!!! Θα μουδιάσει μπροστά και δεν θα καταλαβαίνετε τίποτα. Αφήστε που μπροστά είναι το σημείο της γλώσσας που καταλαβαίνουμε περισσότερο την γλυκιά γεύση! Άρα θα μας φαίνεται και πικρός!
  • Ναι έχω δοκιμάσει διάφορα όπως να βάλω κανέλα ή να τον αναμείξω με φίλτρου. Οκ αλλά δεν θα το κάνεις πάνω από 1-2 φορές.
  • Αν στο βήμα 3 μας ξεφύγει το νερό και πέσει παραπάνω γυρνάμε στην σταθερή αξία του BZZZZZZT!!!!!
  • Σε περίπτωση που ψάξετε να βρείτε δοχείο "θερμός" για να παίρνετε τον καφέ μαζί σας πρέπει να προσέξετε πολύ!!! Το δοχείο πρέπει να είναι κατάλληλο για ζεστό ρόφημα!! Τα περισσότερα δεν είναι και αναφέρουν στις οδηγίες "δεν συνιστάται για ζεστό ρόφημα"!! Προσοχή!!! Εσωτερικά πρέπει να είναι ή γυάλινο ή άλλου κατάλληλου υλικού!!

  • Μια άλλη παραλλαγή που έχω δοκιμάσει είναι η εξής! Βάζουμε κρύο νερό στο μπρίκι και μετά την ζάχαρη που θέλουμε! ΔΕΝ ανακατεύουμε!! Βάζουμε το μπρίκι στο ΓΚΑΖΑΚΙ και το αφήνουμε σχεδόν να βράσει!! Η ζάχαρη στον πάτο θα καραμελώσει καθώς η φλόγα θα γλύφει τον πάτο και θα δώσει ένα πιο καραμελένιο άρωμα!! Προς το τέλος πάνω στην φωτιά προσθέτουμε και τον καφέ και ανακατεύουμε ξύνοντας λίγο τον πάτο για να ξεκολλήσει η καραμέλα. Τέλος το βάζουμε στην κούπα.

8 σχόλια:

  1. Κ.Ε.Α. (Κίνημα Εσπρεσιονιστων Αθηνών)29 Ιανουαρίου 2013 στις 12:29 μ.μ.

    Η χούντα - του νες - δεν θα περάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύστοχος ο από πάνω...με αυτά και με αυτά το χεις κάνει cosmopolitan το blog ναουμμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκαιο - είναι - το δίκιο του εσπρέσο? ναουμ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε πίνω κανέναν καφέ
    Πέρασα να πω καλό μήνα
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητηρια φιλαρακι,ωραιο αρθρο, τετοια απλα καθημερινα θεματα ειναι που θα ψαξει ο κοσμος στο ιντερνετ! Φτιαξε και ενα για τον ελληνικο τωρα! ;) :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίοι όλοι σας. Χρειαζόμαστε τέτοια ανάλαφρη...αντιμετώπιση καθημερινών θεματων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία!!!!!!!!! ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!εγώ πίνω μόνο ελληνικό και καμιά φορά και εσπρεςακι, αλλά οταν εχω επίσκέψεις και ζητάνε καφέ, εννοούν μόνο νες...και φυσικά δεν ήξερα να τον φτιάχνω,! Σήμερα τους αγόρασα μια συσκευασία gold, και τώρα πια δεν θα παραγγέλνουν απο το καφέ της γειτονιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά τα λέμε τώρα αλλά πλέον περάσαμε στην χούντα του φρέντο εσπρέσσο... Βαστάτε γερά αδέρφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή