Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Διασκευάζοντας

Μπαίνει στο blog του, φυσάει αριστερά δεξιά... ξεσκονίζει.

Μετά από τόσο καιρό που έχω να γράψω κάτι της προκοπής νιώθω σαν να γράφω για πρώτη φορά κι πάλι! Παρ' όλα αυτά, πατάμε play παρακάτω και ξεκινάμε!!



Από καιρό σκεφτόμουν να κάνω ένα post με τραγούδια που είχαν τύχει μεγάλης αποδοχής στο παρελθόν και έγιναν διασκευή από καινούριους καλλιτέχνες! Μια από τις πρώτες διασκευές που είχα ακούσει και μου άρεσε ήταν το παραπάνω κομμάτι. Ο Πορτοκάλογλου πήρε τους στίχους του Πυθαγόρα και τη μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και έφτιαξε κάτι που είμαι σίγουρος οτι θα έκανε τον Στέλιο Καζατζίδη να του σφίξει το χέρι! Όπως λέει και ο Πορτοκάλογλου στην αρχή του κομματιού... από τις μεγαλύτερες ροκιές!!

Άλλωστε... "το ροκ το ελληνικό είναι ζεϊμπέκικο"

Αυτό το πόστ αυτό ήθελα να το γράψω από τότε που διάβασα τα σχόλια κάτω από το βίντεο του επόμενου κομματιού. Ένα τραγούδι το οποίο έχω και στην καρτέλα "η μουσική μου" του blog μου και θεωρώ οτι αξίζουν πάρα πολλά μπράβο στο συγκρότημα που επιχείρησε την διασκευή!! Το συγκρότημα οι παλαιότεροι ροκάδες το ξέρουν. Ονομάζεται Πράσσειν άλογα και διασκέυασαν "Τα λόγια και τα χρόνια"!! Στίχοι Μάνος Ελευθερίου, μουσική Γιάννης Μακρόπουλος και πρώτη εκτέλεση Χαράλαμπος Γαργανουράκης!!! Ονόματα που ίσως σε αποθαρρύνουν να ακουμπήσεις αλλά η μουσική είναι για όλους! Και ομολογουμένως οι δημιουργοί θα χαίρονταν σίγουρα για το τόλμημα του νεανικού συγκροτήματος ίσως και για το αποτέλεσμα!! Νομίζω ότι είναι κομμάτι του 1997.



Ήταν είναι και θα είναι ροκ κομμάτι!

 Μετά μπορούμε να πάμε και σε κάτι πιό παλιό... Τα ρεμπέτικα ήταν απλές μουσικές συνθέσεις με επαναλαμβανόμενη μελωδία και στίχους από την ζωή και τις συνήθειες της εποχής. Πιστεύετε οτι ο ρεμπέτης Στέλιος Χρυσίνης που έγραψε μουσική και στίχους δεν θα γούσταρε τέρμα το παρακάτω??
Imam Baildi και Εισβολέας, και το ρεμπέτικο δεν άλλαξε ύφος ποτέ!

Γενικότερα θέλω να πω οτι η έκφραση αυτό είναι πχ Θεοδωράκης, δεν πειράζεται το κομμάτι με βρίσκει τελείως αντίθετο!!! Η μουσική είναι για να μιλάει στην ψυχή του καθενός και να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά! Αν κάποιον το εκφράζει το ίδιο κάπως αλλιώς, ή θέλει φέρνοντάς το στα μέτρα του να "τιμήσει" το παλαιότερο, τότε ναι! Η πρόθεση μετράει! Αν γίνεται εμπόρευμα και έχει μόνο σκοπό το εύκολο κέρδος, τότε και μόνο είναι κατακριτέο! Γνώμη μου...

1 σχόλιο: