Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ο Θεός είναι άνθρωπος

Από την στιγμή που ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο, μέχρι και την στιγμή που θα φύγουμε έχουμε μάθει να ζούμε έχοντας στο μυαλό μας την ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης. Την δύναμη αυτή συνήθως την ονομάζουμε Θεό. Είτε αυτός είναι ο Χριστός, είτε είναι ο Βούδας, είτε ο Αλλάχ, ο Δίας, ο Ρα, ο Διάβολος, η μοίρα, η τύχη, η στατιστική, το χρήμα ή οτιδήποτε έχει για θεό του ο καθένας!! Άλλοι αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της ζωής τους σε αυτόν και άλλοι καθόλου. Θεμιτό, τα θέματα αυτά είναι όπως τα νοιώθει ο καθένας μέσα στην ψυχή του.

Εγώ κάνω κάποιες σκέψεις τελευταία... Η αλήθεια είναι πως δεν μεγάλωσα σε περιβάλλον που να μου μεταδώσει θρησκευτικά ερεθίσματα, ούτε ένοιωσα ποτέ την ανάγκη να στηριχτώ - να πάρω ελπίδα - να πιστέψω σε μια ανώτερη δύναμη. Μου αρέσει να παρατηρώ την ανθρώπινη συμπεριφορά και να βλέπω την διαφορετικότητα των ανθρώπων. Κανείς δεν είναι ίδιος και αυτό είναι που κάνει υπέροχο τον κόσμο μας.

Όταν έρθουμε όμως ο καθένας προσωπικά σε μια δύσκολη στιγμή, μια στιγμή που την βλέπουμε ως αδιέξοδο τότε θα σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά. Ο άνθρωπος σε κατάσταση απόγνωσης πάντα  θα ζητήσει από κάπου βοήθεια. Είναι ένα χαρακτηριστικό της κοινωνίας των ανθρώπων! Αυτό λοιπόν που σκέφτομαι τελευταία είναι ότι στην πραγματικότητα και βλέποντάς το τετράγωνα και με τις πέντε αισθήσεις που έχει ο άνθρωπος, ο Θεός για τον καθέναν μας είναι ένας άλλος άνθρωπος!
Για παράδειγμα ένας άρρωστος άνθρωπος που είναι έτοιμος να πεθάνει είναι ο γιατρός που θα κάνει κάποιες ενέργειες και θα καταφέρει να τον σώσει και να τον κάνει καλά!
Ο Θεός για έναν άνθρωπο που είναι μόνος και αισθάνεται μοναξιά είναι ένας άλλος άνθρωπος που θα του κάνει συντροφιά και ίσως να κάνουν και οικογένεια!
Ο θεός για κάποιον που είναι έτοιμος να πεθάνει σε ένα ατύχημα είναι αυτός που θα θα κάνει μια ενέργεια ίσως και επικίνδυνη για αυτόν και θα τον σώσει.

Γενικότερα ο άνθρωπος έρχεται στην ζωή για να ζήσει, και ο θεός του είναι αυτός που θα τον βοηθήσει να το κάνει αυτό.
Ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή για να είναι και ψυχικά υγιής και ευτυχής, και θεός του είναι αυτός που θα τον βοηθήσει να το κάνει αυτό.

Γι αυτό λέω ότι ο Θεός μας ζει ανάμεσά μας. Ή καλύτερα... οι Θεοί μας!

Να συμπληρώσω βέβαια ότι τον "θρησκευτικό" Θεό δεν τον υποτιμάω ή τον απορρίπτω! Η πίστη σε αυτόν τον Θεό θα μπορούσε να είναι αυτή που θα κάνει έναν άνθρωπο ψυχικά υγιή!!


2 σχόλια:

  1. Παρόμοιες σκέψεις είχα εκθέσει κι εγώ πριν μερικές μέρες στο blog. Ο "θεός" μπορεί να είναι πολλά: από άνθρωπος μέχρι ψευδαίσθηση. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, νομίζω ότι τα λέει όλα το παρακάτω τραγούδι: https://www.youtube.com/watch?v=B4CRkpBGQzU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καθενας μας κρυβει εναν μικρο θεουλη μεσα του. Και καλο ειναι να συνειδητοποιησουμε πως τελευταια παντα πεθαινει η προσπαθεια και οχι η ελπιδα.

    Εχουμε τη δυναμη να κανουμε τα παντα και αν το καταλαβουμε αυτο τοτε θα εχουμε κανει ενα μεγαλο βημα προς την επιτυχια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή