Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Μπουρμπουλήθρες και άλλες συναναστροφές

  

Καλησπέρα σας! 
Κυριακή 22 Μαρτίου και η τελευταία φορά που είχα ξαναγράψει πραγματικά δεν θυμάμαι πριν πόσο καιρό ήταν! Είμαι καλά όμως! Ζω και περιστρέφομαι! Μαζί με όλους τους οικείους μου. Πολλοί από εσάς θα έχετε ταυτίζει ή παρομοιάσει κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές με συμπεριφορές άλλων ζώων της φύσης. Εγώ λοιπόν έχω σχεδόν ταυτίσει την καθημερινότητα μας με το ψάρι μου! Έχω τον παραπάνω εικονιζόμενο νεαρό (αβάπτιστος) μέσα σε μια στρογκυλή γυάλα και κάθομαι που και που και τον παρατηρώ. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί αυτού του είδους τα ψάρια λέγονται μονομάχοι (fishfighters ή επίσημα Bettafish). Πρόκειται για τροπικά ψάρια που αρέσκονται σε θερμοκρασίες 25 βαθμών Κελσίου περίπου και είναι σαρκοφάγα. Στην φύση η αγαπημένη τους τροφή είναι τα κουνούπια, ή οτιδήποτε ζωντανός οργανισμός αναλόγου μεγέθους περιφέρεται μέσα στο νερό και την επιφάνεια του. Ο συγκεκριμένος είναι από τα πιο αργοκίνητα ψάρια που έχω δει! Όλα σε ρυθμούς super ή απλού slow motion. Όταν λοιπόν είναι στα κέφια του, έχει φάει και το νερό είναι σε καλή θερμοκρασία τότε το διασκεδάζει γυρνώντας γύρω γύρω την περιφέρεια της γυάλας ξανά και ξανά. Πού και πού ανεβαίνει λίγο πιο πάνω και κάνει και καμιά μπουρμπουλήθρα! Συναρπαστικό έτσι!!

Κι εγώ αλήθεια του μοιάζω πολύ!! Μόνο στο slow motion νομίζω ότι διαφοροποιούμαι!! Και αυτό το οφείλω στο μηχανάκι με το οποίο κινούμαι στην πόλη... Λοιπόν εγώ και οι παρέες μου που λέτε τι νομίζετε ότι κάνουμε καθημερινά?? Γύρω γύρω βόλτες και καμιά μπουρμπουλήθρα στο τσακίρ κέφι τα σαββατοκύριακα!! Και μάλιστα αυτό όταν είμαστε ορεξάτοι και με τις κατάλληλες συνθήκες. Βρέχει, κάνει κρύο , δουλεύω αύριο, είμαι κομμάτια... κλασικές περιπτώσεις για να κάτσεις στον πάτο. Τελευταία έχει αναπτυχθεί και το σήμερα είναι Δευτέρα. :P

Αφήστε και το άλλο!! Ξέχασα να σας πω ότι τα ψάρια Μονομάχοι είναι λίγο ακοινώνητα... Δεν συμβιώνουν εύκολα με άλλα ψάρια, ούτε καν με την ίδιας ράτσας!!! Εξού και μονομάχοι!! Ακόμα και τριπλάσιο σε μέγεθος χρυσόψαρο να του βάλεις παρέα, το πιο πιθανό είναι να το βρεις στον πάτο μερικές ώρες ή μέρες μετά.
Κι εμείς βέβαια σαν άνθρωποι και κοινωνικά όντα δεν πάμε πίσω!! Μονόχνοτοι και επιφυλακτικοί γαντζωμένοι από τους σίγουρους  και ακίνδυνους χαρακτήρες που ήδη ξέρουμε! Επικίνδυνοι για τους άλλους δεν νομίζω ότι είμαστε βέβαια... πιο πολύ για τους εαυτούς μας!! Επικίνδυνοι για την δική μας  μοναξιά και την κοινωνική φύση του ανθρώπου.

Ξανακοιτάξτε τη φωτογραφία και πείτε μου. Δεν είναι πανέμορφο?? Ξέρετε τι γίνεται όμως όταν του βάλετε μπροστά του έναν καθρέφτη?? Βλέπει έναν σαν κι εκείνον και τσαντίζεται!! Φουσκώνει και σηκώνει τα πτερύγιά του για να τον τρομάξει! Η ομορφιά είναι υποκειμενική. Όμορφος μπορεί να είναι κανείς ακόμα κι αν η εξωτερική του εμφάνιση δεν συμβαδίζει με τα πρότυπα ομορφιάς που έχουμε οι ίδιοι δημιουργήσει. Ακόμα ακόμα όμως κι όταν δούμε έναν όμορφο άνθρωπο, και δεν εννοώ μόνο για την εξωτερική του εμφάνιση, μπορεί να είναι λόγος για να τον πολεμήσουμε. Να τον δούμε ως ανταγωνιστή στα κοινωνικά μας κεκτημένα και να τον αποκλείσουμε από την ζωή μας και την ζωή των φίλων μας.

Χαμογελώντας, συμβιώνοντας, συμμετέχοντας προσφέροντας και δημιουργώντας μπορούμε να δικαιώσουμε αυτόν που μας έδωσε το δικαίωμα για το πέρασμά μας από αυτή τη ζωή.

1 σχόλιο: