Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αγανακτησμένοι

Αρχικά το όλο θέμα το χλεύασα. Ήταν η πρώτη μου αντίδραση όταν έμαθα ότι την Τετάρτη 25 του μήνα είχε οργανωθεί μέσω facebook συγκέντρωση "Αγανακτισμένων πολιτών" στο Σύνταγμα.
Στην Ισπανία λίγες μέρες πριν είχε πραγματοποιηθεί τέτοια συγκέντρωση με τεράστια ανταπόκριση, που έκανε πάταγο για την δυναμική της και την διάρκειά της σε όλη την Ευρώπη. Εκεί οι Ισπανοί ανάμεσα στα πανό είχαν και ένα που έλεγε "Σσσ.. Ησυχία μην ξυπνήσουν οι Έλληνες". Όταν το άκουσα αυτό καταρχήν τρελάθηκα! Όλοι βλέπουν πόσο πρόβατα είμαστε αλλά εμείς κοιτιόμαστε μεταξύ μας και αφού ο δίπλα μας είναι ίδιος με εμάς συμπεραίνουμε ότι είμαστε όλοι φυσιολογικοί!!
Στις 25 του μήνα λοιπόν το απόγευμα έγινε η προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Πολύς κόσμος, κάθε ηλικίας μακρυά από κομματικά συμφέροντα και "πολιτικές γραμμές" (λέξη που πραγματικά σιχαίνομαι), κατέβηκε για να δώσει απλά το παρών και να φωνάξει με στόχο να ακουστεί αλλά κυρίως για την δική του ψυχική κάθαρση και εκτόνωση!


Έγινε πολύ συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα για το κατά πόσον σοβαρή είναι αυτή η κίνηση, τι δυναμική μπορεί να έχει και το τι θα καταφέρει. Κι εγώ πραγματικά πίστευα ότι θα γίνει την Τετάρτη, θα την πούμε στους Ισπανούς με άπειρα πανό γιατί σε αυτά είμαστε πρώτοι, και την Πέμπτη το μόνο που θα έχει μείνει θα είναι κάποια posts σε μερικά blogs και φωτογραφίες. Σίγουρα όμως όταν γίνει μια τέτοια κίνηση σε κακό δεν πρόκειται να βγει. Παρατηρούσα λοιπόν την κινητικότητα μόνο στο twitter και στα ραδιόφωνα λόγο των υποχρεώσεων μου. Σιγά σιγά λοιπόν και αφού είδα ότι ο σκοπός δεν ήταν απλά για να την πούμε στους Ισπανούς και κόσμος μαζεύεται ακόμα και αυτή τη στιγμή που σας γράφω, άρχισα να το βλέπω αλλιώς. Είναι πολύ καλό ο κόσμος να μάθει να βγαίνει στον δρόμο μακρυά από κόμματα, οργανώσεις, βανδαλισμούς και ξύλο με τα ΜΑΤ. Το ελάχιστο που θα κερδηθεί από την όλη ιστορία θα είναι να μην διστάζει κανείς να κατεβεί στον δρόμο.


Και τα σχόλια συνεχίζονται... Και αυτό είναι καλό!! Θα προσπαθήσω να κατέβω κι εγώ και να σας ανεβάσω φωτογραφίες και κλίμα. Ακόμα και σήμερα με πολλή βροχή θα μαζευτεί αρκετός κόσμος.


5 σχόλια:

  1. κοίτα ακόμα είναι αντίδραση στο κράξιμο εκ Μαδρίτης νομίζω. Παίζει όμως να εξελιχθεί και σε κάτι πραγματικά σημαντικό. Το κλίμα πάντως είναι καλό παρά την βροχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ιδρωνει το αυτι τους... ουτε σχολιασμο δεν του εχουν κανει! ;)

    Το καλο ειναι οτι σηκωθηκαν (καποιοι, οχι ολοι) απο τον καναπε τους. Και το να σηκωθεις απο τον καναπε δεν σημαινει απλα παω στην συγκεντρωση... δεν ειναι εκει το θεμα. Αλλα να ξυπνησεις και να δεις μπροστα σου τι συμβαινει, να σκεφτεις και να δεις τι λυσεις και τι εναλλακτικες εχεις. Γιατι δυστυχως στον καναπε εκτος απο τον κωλο μας καθεται περισσοτερες ωρες το μυαλο μας!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Manolog3, αυτό θέλω κι εγώ να πω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν κρατηθεί η κίνηση όπως είναι, δεν θα καταφέρει τίποτα. Γιατί ωραια η αγανάκτηση, αλλά πρεπει να υπάρχει και κάποιο πολιτικό υπόβαθρο. Η επόμενη μέρα ποιά είναι; Ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να απαντήσουν. Γιαυτό τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει μια καθοδήγηση, μέσα από το πλήθος φυσικά, που να συγκεκριμενοποιήσει τα αιτήματα του κινήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή